<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1043503062458955&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Säästövertailussa maalämpö ja ilma-vesilämpö - katso erot vuosisäästöissä!

17 tammikuuta, 2020

Maalämmön ja ilma-vesilämmön säästöissä on eroja. Sähkövastuksen käyttömäärä vaikuttaa isoilta osin saataviin säästöihin - katsotaan siis eri lämpöpumppujen säästövertailu!

Kun lämpöpumpun teho ei riitä tuottamaan tarvittavaa lämpöä maa- ja ilmavesilämpöpumppu käyttävät rinnallaan tarvittaessa sähkövastusta. Sähkövastuksen käyttö luonnollisesti huolestuttaa monia. ”Olemme hankkineet lämpöpumpun, eihän sen ollut tarkoitus olla sähkölämmitys” ajatellaan, ja samalla hikikarpalot valuvat otsalla mietittäessä kohonnutta sähkölaskua.

Olen keskustellut viimeisen 20v. aikana lukemattomien asiakkaiden kanssa lämpöpumppuihin liittyvistä kysymyksistä. Erityistä huolta asiakkaat kantavat sähksen käyttöön liittyen. Kun maa- tai ilmavesilämpöpumppu käyttää sähkövastusta, mielletään lämpöpumpun olevan sähkölämmitys ja säästöjen sen myötä jäävän olemattomiksi.

Tämän blogin tarkoitus on hälventää edellä mainittuja uskomuksia. Näytän muutaman esimerkkilaskelman eri paikkakuntien tiedoilla, jotta pääsemme kiinni kokonaisuuteen, eli todelliseen vuosisäästöön ja sähkövastuksen osuuteen lämpöpumpun sähkölaskussa. Jos tuijotamme vain ulkolämpötilaa, jossa sähkövastus kytkeytyy päälle, syntyy helposti väärä mielikuva saatavasta kokonaissäästöstä. Pahimmassa tapauksessa tehdään vääriä ostopäätöksiä.

 

Säästövertailu! Verrataan sähkövastuksen käytön osuutta koko saatavaan säästöön nähden kolmella eri lämpöpumpulla:

 1. Ilmavesilämpöpumppu
 2. On/Off maalämpöpumppu
 3. Inverter maalämpöpumppu

 

Paikkakunta: Jyväskylä

Tarvittava energia. 20110kWh/vuosi (2815 euroa)

Kohde: Uudistalo 180m2

Lämmönjako: Lattialämmitys

Asukkaita. 4 h:lö

 

 1. Imavesilämpöpumppu
 • Lämpöpumpun tarvitsema energia 5900kWh
 • Lisäenergia (sähkövastus) 1370kWh (192 euroa)

Yhteensä: 7270kWh

Kulutus: 1918 euroa/vuosi

SÄÄSTÖ: 1798 EUROA

 

 1. Maalämpöpumppu On/Off
 • Lämpöpumpun tarvitsema energia 5510kWh
 • Lisäenergia (sähkövastus) 90kWh (13 euroa)

Yhteensä: 5600kWh

Kulutus: 784 euroa/vuosi

SÄÄSTÖ:  2031 EUROA

 

 1. Maalämpöpumppu Inverter
 • Lämpöpumpun tarvitsema energia 5060kWh
 • Lisäenergia (sähkövastus) 0kWh (0 euroa)

Yhteensä: 5060kWh

Kulutus: 708 euroa/vuosi

SÄÄSTÖ:  2107 EUROA

 

 

Loppupäätelmä:

Vaikka lämpöpumput käyttävätkin sähkövastusta aika ajoin rinnallaan, on saatava säästö kuitenkin merkittävä vanhaan kulutukseen verrattuna. Maalämpöpumpulla sähkövastuksen käyttö on olematon ja ilmavesilämpöpumpulla kohtalainen.

"maalämpö" | lämmitysjärjestelmän valinta

Jaa somessa