Säästövertailussa maalämpö ja ilma-vesilämpö - katso erot!

17 tammikuuta, 2020

Maalämmön ja ilma-vesilämmön säästöissä on eroja. Käytännössä maa- tai ilma-vesilämpöpumpun lämmityskuluihin eli saatavaan säästöön vaikuttaa se, kuinka paljon sähköä lämmitykseen tarvitaan. Sähkövastuksen käyttömäärä vaikuttaa siis isoilta osin saataviin säästöihin - katsotaan siis eri lämpöpumppujen säästövertailu!

Säästövertailussa maalämpö ja ilma-vesilämpö
Apua lämmitysjärjestelmän valintaan?

Lataa ilmainen opas!

Kun lämpöpumpun teho ei riitä tuottamaan tarvittavaa lämpöä maa- ja ilmavesilämpöpumppu käyttävät rinnallaan tarvittaessa sähkövastusta. Sähkövastuksen käyttö luonnollisesti huolestuttaa monia. ”Olemme hankkineet lämpöpumpun, eihän sen ollut tarkoitus olla sähkölämmitys” ajatellaan, ja samalla hikikarpalot valuvat otsalla mietittäessä kohonnutta sähkölaskua.

Olen keskustellut viimeisen 20v. aikana lukemattomien asiakkaiden kanssa lämpöpumppuihin liittyvistä kysymyksistä. Erityistä huolta asiakkaat kantavat sähksen käyttöön liittyen. Kun maa- tai ilmavesilämpöpumppu käyttää sähkövastusta, mielletään lämpöpumpun olevan sähkölämmitys ja säästöjen sen myötä jäävän olemattomiksi.

Tämän blogin tarkoitus on hälventää edellä mainittuja uskomuksia. Näytän muutaman esimerkkilaskelman eri paikkakuntien tiedoilla, jotta pääsemme kiinni kokonaisuuteen, eli todelliseen vuosisäästöön ja sähkövastuksen osuuteen lämpöpumpun sähkölaskussa. Jos tuijotamme vain ulkolämpötilaa, jossa sähkövastus kytkeytyy päälle, syntyy helposti väärä mielikuva saatavasta kokonaissäästöstä. Pahimmassa tapauksessa tehdään vääriä ostopäätöksiä.

Säästövertailu!

Verrataan sähkövastuksen käytön osuutta koko saatavaan säästöön nähden kolmella eri lämpöpumpulla:

  • 1. Ilma-vesilämpöpumppu joka ottaa energiaa ilmasta
  • 2. On/Off-maalämpöpumppu joka ottaa energiansa maahan asennettavasta keruupiiristää
  • 3. Inverter-maalämpöpumppu joka ottaa energiansa maahan asennettavasta keruupiiristä

Säästölaskelmassa käytetään oheisilla tiedoilla olevaa esimerkkikohdetta:

  • Paikkakunta: Jyväskylä
  • Tarvittava energia. 20110kWh/vuosi (2815 euroa)
  • Kohde: Uudistalo 180m2
  • Lämmönjako: Lattialämmitys
  • Asukkaita. 4 h:lö

Eli käytännössä oheisen laskelman kohde on nelihenkisen perheen uusi talo Jyväskylässä. Katsotaan, miltä lämmityskulut näyttävät eri lämpöpumpuilla!

1. Ilma-vesilämpöpumppu

  • Lämpöpumpun tarvitsema energia 5900kWh
  • Lisäenergia (sähkövastus) 1370kWh (192 euroa)

Yhteensä: 7270kWh

Kulutus: 1918 euroa/vuosi

SÄÄSTÖ: 1798 EUROA

Kiinnostaaku ilma-vesilämpöpumppu?

Lataa ilmainen ostajan opas!

2. Maalämpöpumppu On/Off

  • Lämpöpumpun tarvitsema energia 5510kWh
  • Lisäenergia (sähkövastus) 90kWh (13 euroa)

Yhteensä: 5600kWh

Kulutus: 784 euroa/vuosi

SÄÄSTÖ: 2031 EUROA

3. Maalämpöpumppu Inverter

  • Lämpöpumpun tarvitsema energia 5060kWh
  • Lisäenergia (sähkövastus) 0kWh (0 euroa)

Yhteensä: 5060kWh

Kulutus: 708 euroa/vuosi

SÄÄSTÖ: 2107 EUROA

Kiinnostaaku maalämpö?

Lataa ilmainen ostajan opas!

Loppupäätelmä:

Vaikka lämpöpumput käyttävätkin sähkövastusta aika ajoin rinnallaan, on saatava säästö kuitenkin merkittävä sähkölämmityksen kulutukseen verrattuna. Lämpöpumppu riippumatta siitä, millainen pumppu on kyseessä, on edullinen lämmitysratkaisu. Maalämpöpumpulla sähkövastuksen käyttö on olematon ja ilmavesilämpöpumpulla kohtalainen. Kumpi vain vaihtoehto toimii siis erinomaisesti, mutta maalämmöllä saadaan lämmityskulut matalammalle.

Mikäli olet kiinnostunut maa- tai ilmavesilämpöpumpusta, autamme vertailussa mielellämme.

Ota yhteyttä - me autamme!

Pasi Ervasti
Pasi Ervasti

Pasi Ervasti on työskennellyt lämpöpumppujen parissa lähes 20 vuoden ajan. Suurimman osan työurastaan hän on ollut tekemisessä lämpöpumpun hankintapäätöksiä tekevien loppuasiakkaiden kanssa, ja Pasi tunteekin lämpöpumpun hankinnassa mietityttävät asiat erinomaisesti. Pasin sydäntä lähellä on auttaa loppuasiakasta parhaalla mahdollisella tavalla. Pasi toimii tällä hetkellä Bosch Lämpötekniikan myyntipäällikkönä Suomessa.