Mitä hyötyä on puskurivaraajasta? 4+1 syytä asentaa puskurivaraaja lämpöpumpun rinnalle!

1 marraskuuta, 2019

Puskurivaraajan tarkoituksena on lisätä lämmitysjärjes­telmässä kiertävän veden tilavuutta. Suositeltava vesiti­lavuus maalämpöpumpun yhteydessä on 10–15 l x läm­pöpumpun teho. Eli 10kW:n maalämpöpumppu tarvitsee rinnalleen vähintään 100 litran puskurivaraajan toimiak­seen optimaalisesti.

Alta voit katsoa videoilta puskurivaraajan hyödyt eri lämpöpumppujen kanssa!

PUSKURIVARAAJAN HYÖDYT

1. Ääniongelmien välttäminen patteriverkostossa

Modernit ja nykyaikaiset maalämpöpumput pitävät si­sällään vaihtoventtiilin. Riippuen vaihtoventtiilin asen­nosta, lämpöpumpun käydessä lämmitetään joko talon lämmitys- tai käyttövettä. Lämmitysasennossa lämpö­pumppu ei lämmitä taloa kuumemmaksi kuin kyseisenä ajankohtana on tarvetta. Mitä matalampaa lämpötilaa tuotetaan, sitä parempi on saatava säästö.

Kylmimpiä päiviä lukuun ottamatta käyttövesi läm­mitetään kuumemmaksi kuin lämmitysvesi. On siis tarkoituksen mukaista lämmittää käyttövettä vain sil­loin, kun sille on tarvetta. Lämmityksen menoveden lämpötilaa ja varaajan lämpötilaa seuraamalla läm­pöpumpun automatiikka huolehtii oikeasta toimin­nosta ja näin saavutetaan paras mahdollinen säästö.

Edellä kuvattu toiminto saattaa joissakin tapauksis­sa aiheuttaa ääniongelmia patterijärjestelmässä. Kun vaihtoventtiili kääntyy käyttövesiasennosta lämmitys­vesiasentoon, pääsee käyttövesilämpöistä lämmitys­vettä jäähtyneeseen patteriverkostoon. Kuuma vesi saattaa aiheuttaa patterilinjaston lämpölaajenemisen seurauksena ääniongelmia. Kun maalämpöpumpun ja patteriverkoston väliin asennetaan puskurivaraaja, ottaa puskurivaraaja vastaan edellä kuvatun ”lämpöshokin” ja ääniongelma vältetään.

2. On/off-kompressorin maksimaalinen elinkaari

Kesällä termostaattiventtiilit sulkevat suurimman osan talon lämmitysjärjestelmän piireistä. Vesi kier­tää ainoastaan tiloissa, joissa ei ole termostaattivent­tiileitä katkaisemassa kiertoa. Tällaisia tiloja ovat tyy­pillisesti pesuhuone, sauna, wc-tilat ja mahdollisesti kodinhoitohuone. Vesimäärä, joka kiertää kyseisten tilojen pattereissa tai lattioissa, on hyvin pieni.

On/off-kompressorin toiminta perustuu siihen, että se antaa käynnistyessään aina täyden tehon. Kesällä, kun termostaatit ovat sulkeneet suurimman osan talon läm­mityspiireistä ja on/off-kompressori lämmittää lämmi­tysjärjestelmän pientä vesimassaa täydellä teholla, on seurauksena kompressorin lukuisat lyhyet käyntijaksot. Useat käynnistymiskerrat lyhentävät kompressorin elinkaarta. Inverter-kompressorilla vältetään kyseinen ongelma, koska inverter-kompressori säätää tehoaan tarpeen mukaan. Kun lämmitystarve on pieni, myös in­verterin antoteho on pieni.

Kun on/off-kompressorilla varustetun lämpöpumpun ja lämmönjakojärjestelmän väliin asennetaan oikein mitoi­tettu puskurivaraaja (kts. edellä) saadaan kompresso­rille optimaaliset käyntijaksot ja varmistettua kompres­sorin pitkä elinkaari.

3. Maksimaalinen säästö

Maalämpöpumppujen hyötysuhde ilmoitetaan COP- arvona ja vuosihyötysuhde SCOP- arvona. Maalämpö­pumppujen hyötysuhteiden saavuttamisen ehtona on riittävä virtaus järjestelmässä. Tämä tarkoittaa, että riittävän vesimäärän on virrattava maalämpöpumpun vaihtimen (lauhdutin) läpi. Kun termostaattiventtiilit sulkevat kesällä lämmityspiirit edellä kuvatulla taval­la, ei riittävää virtausta saada lämpöpumpun vaihti­melle ja teknisessä esitteessä ilmoitetut hyötysuhteet ja siten myös säästöt jäävät toteutumatta.

Asentamalla maalämpöpumpun ja lämmitysjärjes­telmän väliin oikein mitoitettu puskurivaraaja, yllä­pidetään maalämpöpumpun vaihtimella aina riittävä virtaus. Riittävällä virtauksella varmistetaan lämpö­pumpun hyvä hyötysuhde ja saadaan paras mahdol­linen säästö.

4. Minimoi turhat hälytykset

Kun termostaattiventtiilit sulkevat lämmityspiirejä, saattaa seurauksena olla, että patterit tai lattialäm­mitys ei kykene luovuttamaan kompressorin tuotta­maa lämpötilaa huoneeseen tarpeeksi tehokkaasti. Tämän seurauksena lämmitysveden lämpötila nousee tarpeettoman korkeaksi ja pahimmassa tapauksessa lämpöpumppu ajautuu hälytystilaan liian korkean meno- ja paluulämpötilan seurauksena.

Asentamalla pumpun ja lämmönjakojärjestelmän vä­liin puskurivaraaja, saadaan kompressorin tuottama lämpö siirrettyä puskurivaraajaan ja vältetään turhat hälytykset.

+ 1. Ulkoyksikön sulattaminen ilma-vesilämpöpumpuissa

Ilma-vesilämpöpumppu tarvitsee energiaa ulkoyk­sikön sulattamista varten. Sulatusenergia otetaan talon lämmönjakojärjestelmän veteen sitoutuneesta lämmöstä. Sulatuksen aikana lämpöpumpun nelitie­venttiili kääntää lämmityksen talolta lämpöpumpun ulkoyksikköön. Sulatuksen aikana on oltava käytös­sä riittävä määrä energiaa. Se varmistetaan oikean kokoisella puskurivaraajalla. Bosch suosittelee aina ilma-vesilämpöpumpun kanssa puskurivaraajaa, kos­ka ilman sitä vaarana on ulkoyksikön jäätyminen riit­tämättömän energiansaannin vuoksi.

Videot

Katso video
Katso video
Katso video
Pasi Ervasti
Pasi Ervasti

Pasi Ervasti on työskennellyt lämpöpumppujen parissa lähes 20 vuoden ajan. Suurimman osan työurastaan hän on ollut tekemisessä lämpöpumpun hankintapäätöksiä tekevien loppuasiakkaiden kanssa, ja Pasi tunteekin lämpöpumpun hankinnassa mietityttävät asiat erinomaisesti. Pasin sydäntä lähellä on auttaa loppuasiakasta parhaalla mahdollisella tavalla. Pasi toimii tällä hetkellä Bosch Lämpötekniikan myyntipäällikkönä Suomessa.